Code rood voor vrouwen met hartfalen

Onderzoekers van UMC Utrecht werken aan een oplossing

Hart- en vaatziekten zijn al jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Dagelijks sterven er in Nederland 57 vrouwen aan hart-of vaatziekten. Dat zijn méér dan twee vrouwen per uur. Als we niks doen, nemen deze aantallen alleen maar toe. Dit kunnen en moeten we stoppen.

Signalen dat er iets aan de hand is met het hart zijn bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Daarom worden hartziekten bij vrouwen niet op tijd herkend en overlijden nog te veel vrouwen onverwacht en onnodig. Een andere oorzaak is dat de behandeling van hart- en vaatziekten vaak is ontwikkeld en getest bij mannen. En minder effectief blijkt bij vrouwen. Dat moet veranderen.

Onderzoekers van UMC Utrecht werken aan een oplossing. Zij doen onderzoek naar hart- en vaatziekten specifiek bij vrouwen. Met als doel hart- en vaatziekten bij vrouwen sneller te ontdekken, beter te behandelen en waar mogelijk te voorkomen.

Dr. Hester den Ruijter

"We onderzoeken hoe wij hartfalen bij vrouwen eerder kunnen opsporen. En hoe wij hartreparatie gericht op vrouwen kunnen ontwikkelen. Dit is essentieel, omdat we weten dat mannen- en vrouwencellen zich anders gedragen"

Dr. Hester den Ruijter

Onderzoek naar het vrouwenhart kost veel geld. Vrienden UMC Utrecht werft geld om dit onderzoek bij vrouwen mogelijk te maken.

Helpt u mee? Koop een tafel voor het HARTENdiner!